TIME Fibre Home FAQ

TIME Fibre Unlimited Home Broadband adalah perkhidmatan akses internet berkelajuan tinggi yang dibawa kepada anda oleh TIME dotCom Berhad (dirujuk sebagai “TIME”). Perkhidmatan ini menawarkan kestabilan internet dan berkelajuan tinggi dan menggunakan kabel fiber optik. Dengan jalur lebar yang berkelajuan tinggi, ia sangat sesuai untuk menyokong kebanyakan aplikasi jalur lebar seperti suara, melayari web, streaming video, e-dagang dan aplikasi berasaskan Internet yang lain tanpa had penggunaan.

TIME Fibre Unlimited Broadband berjalan pada rangkaian fiber optik dengan berkelajuan tinggi dan mampu memberikan anda akses ke Internet dengan kelajuan yang lebih tinggi sehingga ke 500Mbps.

Ya, tempoh kontrak adalah selama 24 bulan.

Ya, berikut adalah caj perkhidmatan untuk pakej TIME Fibre Unlimited Home Broadband:

Caj Perkhidmatan untuk Pakej TIME Fibre Home Broadband Terkini

Bayaran pemasangan

Dikecualikan. Kami menyediakan perkhidmatan pemasangan kabel sehingga 15 meter dari pintu masuk utama (pintu utama anda) ke lokasi yang anda telah tetapkan untuk peralatan anda (contohnya: Router).

Caj tambahan mungkin dikenakan bergantung pada keperluan anda dengan permintaan yang melebihi perkhidmatan pemasangan asas yang kami disediakan.. Sila minta kad kadar yang diluluskan untuk mengesahkan kos yang akan dikenakan (jika ada), yang akan dibayar terus kepada pemasang TIME yang dilantik.

Duti setem: RM10
Bil default : Softcopy
Bil kertas (pilihan): RM5

Sepanjang tempoh promosi, kami akan mengecualikan bayaran pemasangan sahaja, kecuali dinyatakan sebaliknya.

Ya. Secara terus, anda akan mendapat TIME Voice Home Basic dengan pilihan untuk naik taraf ke TIME Voice Home 10 Plan.

TIME Voice Basic

  • Tiada yuran komitmen bulanan
  • Bayar-mengikut-penggunaan anda
  • 9 sen seminit untuk semua panggilan tempatan (tetap dan mudah alih) dan 8 sen seminit untuk panggilan IDD ke 60 negara.
  • Tiada tempoh kontrak

TIME Voice 10 Plan

  • RM10 sebulan
  • Kelayakan 2,000 minit: Sah untuk panggilan ke semua nombor tetap dan mudah alih di seluruh negara, serta panggilan IDD ke 60 negara.
  • Setelah penggunaan penuh 2,000 minit: 9 sen seminit untuk semua panggilan local (tetap dan mudah alih) dan 8 sen seminit untuk panggilan IDD ke 60 negara.
  • Tempoh kontrak selama 12 bulan akan dikenakan jika anda menaik taraf dari TIME Voice Basic ke TIME Voice 10 Plan selepas langganan awal. Jumlah penuh (ditolak jumlah wang yang telah dibayar) akan dibayar sekiranya langganan dibatalkan semasa tempoh kontrak.

Nota: 2,000 minit mesti digunakan dalam tempoh 12 bulan dari kelayakan anda, dan selepas itu, sebarang minit yang tidak digunakan akan dilupuskan. Kelayakan 2,000 minit anda akan diperbaharui setiap tahun sehingga anda membatalkan TIME Voice 10 Plan.

Kami menyediakan suatu router WiFi dan telefon tanpa wayar DECT dengan setiap langganan.

Semua peralatan yang kami sediakan akan dilindungi oleh jaminan yang terhad sepanjang tempoh kontrak anda. Sebarang kerugian atau kerosakan akibat daripada kecuaian atau penyalahgunaan tidak akan dilindungi di bawah jaminan, dan sebarang permintaan untuk penggantian akan dikenakan bayaran.

Peralatan   Tempoh jaminan
WiFi Router     3 tahun jaminan
Telefon DECT   1 tahun jaminan pengilang
Optical Network Unit (ONU)   Jaminan Sepanjang Hayat

 

Sila hubungi Pusat Khidmat Pelanggan 24 jam di talian 1800 18 1818 untuk maklumat lanjut.

Pemasangan mengambil masa lebih kurang 2 hingga 4 jam yang bergantung kepada jenis unit kediaman anda. Proses pemasangan melibatkan kajian tapak, penyaluran, paip, kerja elektrik, peralatan konfigurasi dan ujian.

Time menyediakan perkhidmatan pemasangan kabel sehingga 15 meter dari pintu masuk utama (pintu utama anda) ke lokasi yang anda telah tetapkan untuk peralatan anda (contohnya: Router). Sekiranya penempatan semula diperlukan pada masa akan datang, caj akan dikenakan berdasarkan bahan kabel dan tenaga kerja yang diperlukan. Caj tambahan mungkin dikenakan bergantung pada keperluan anda dengan permintaan yang melebihi perkhidmatan pemasangan asas yang kami disediakan. Sila minta kad kadar yang diluluskan untuk mengesahkan kos yang akan dikenakan (jika ada), yang akan dibayar terus kepada pemasang TIME yang dilantik.

Ya, beberapa penggerudian mungkin diperlukan, tetapi kami akan meminta kebenaran anda terlebih dahulu.

Ya. Ini dikenakan bayaran sebanyak RM80 sejam sehingga maksimum RM300 sehari, dan dibayar terus kepada pemasang TIME yang dilantik.

Pelanggan yang mempunyai perkhidmatan yang aktif pada 22 Mac 2016 telah dinaik taraf secara automatik kepada kelajuan sehingga sepuluh kali lebih pantas dari sebelumnya, tanpa sebarang perubahan pada yuran langganan dan tempoh kontrak.

Pelan sebelumnyaPelan baru anda
Sehingga 14Mbps100Mbps (Tanpa had)

15Mbps hingga 20Mbps

300Mbps (Tanpa had)

100Mbps (kuota 100GB)

30Mbps hingga 50Mbps

500Mbps (Tanpa had)

Ya. Walau bagaimanapun, anda akan dikenakan bayaran penalti sebanyak RM500.

Pelanggan akan dikenakan bayaran secara bulanan dan bil-bil ini akan dikeluarkan oleh TIME dotNet Berhad yang akan dihantar melalui e-mel. Sekiranya pelanggan meminta untuk mencetak bil, caj perkhidmatan sebanyak RM5 sebulan akan dimasukkan ke dalam yuran langganan. Caj perkhidmatan internet dan caj perkhidmatan panggilan suara akan dimasukkan dalam penyatan bulanan anda.

Pemasangan mengambil masa lebih kurang 2 hingga 4 jam yang bergantung kepada jenis unit kediaman anda. Proses pemasangan melibatkan kajian tapak, penyaluran, paip, kerja elektrik, peralatan konfigurasi dan ujian.

Kami telah memberikan kelajuan jalur lebar yang luar biasa tanpa kuota kepada anda supaya anda tidak memerlukan Boost lagi!

Sila semak semula tetapan router anda. Sekiranya masih sama, hubungi kami di 1800 18 1818 atau [email protected] dan kami akan bantu selesaikan masalah anda.

Anda telah dinaik taraf kepada pelan 300Mbps dengan sama sekali tiada sekatan kuota!

Ya, anda boleh mengubah suai pelan anda melalui TIME Self Care Portal.

Kami memahami bahawa anda mungkin mempunyai keperluan kelajuan internet tak dapat dipuaskan dengan kelajuan 100Mbps atau 300Mbps. Oleh itu, kami mahu anda memilih pelan yang anda suka dengan satu pengubahsuaian pelan percuma. Kami harap anda berjaya memilih!

Ya boleh. Jadual di bawah menggambarkan apa yang berlaku jika anda berbuat demikian.

Modifikasi pelanDalam tempoh kontrakSelepas kontrak tamat
Menaik tarafTurun tarafMenaik tarafTurun taraf
Penetapan semula kontrak24 bulan
PenaltiN/ASebulan yuran langganan dari pelan sebelumN/AN/A

Ya, anda boleh berbuat demikian. Caj adalah berdasarkan kepada pakej baru yang dilanggan dan dengan promosi semasa. Sila ambil perhatian bahawa tempoh kontrak baru akan bermula dari hari pengaktifan itu.

Hubungi kami di 1800 18 1818 atau [email protected]. Kami akan menghantar borang penamatan perkhidmatan kepada anda, anda perlu melengkapkan dan kembali ke alamat e-mel yang sama.

Sila ambil perhatian bahawa kami memerlukan notis penamatan satu(1) bulan.

Permintaan anda akan diproses dalam tempoh 7 hari bekerja dari tarikh penerimaan.

Tiada deposit pendahuluan diperlukan untuk penduduk tempatan. Deposit pendahuluan sebanyak RM500 dikenakan kepada warga asing sahaja.

Liputan
Rangkaian
Whatsapp